Løpe rundt stol/gjenstand

En av de mest anvendbare ferdighetene jeg har lært mine hunder er det å runde en stol.
For å være helt ærlig slo det meg ikke da jeg lærte det inn at jeg skulle få brukt det til så mye forskjellig! Jeg er rimelig sikker på at jeg lærte det inn med tanke på stå- og dekk momentene i innkallingen, men etterhvert som tiden går har det dukket opp fler og fler bruksområder for denne ferdigheten- eller «leken».

DSC_1769_red

I dette innlegget kommer jeg ikke til å skrive noe særlig om hvordan det læres inn, annet enn at man både kan shape og lokke fram atferden «rundt stolen»- for deretter å gradvis øke avstanden man sender hunden ifra. Dette innlegget skal nemlig vies til å gi deg noen tips- eller forslag til hva du kan bruke den ferdige atferden til!

Oppvarmingsrutine- få hunden i modus

Alle hunder er forskjellige. Noen trenger å roes ned med selvkontroll øvelser for at de skal kunne prestere optimalt i en kjede, eller på stevnedage,n mens andre må dras opp litt skikkelig for å få blodpumpa igang. Har du en hund av den sistnevnte typen, som behøver litt hjelp til å trykke skikkelig på gassen for å få det fokus og engasjement man ønsker, kan en jaktinnkalling med litt heftig lek eller aktiv godbit belønning være tingen! Har du en stol/stevnebag eller liknende trenger du ikke medhjelper til å holde hunden men kan klare dette helt på egenhånd!

Også i nyinnlæring av momenter er det å påse at hunden er i rett modus allerede fra start en god tommelfingerregel. Hvordan få frem heftige og eksplosive oppsitt (i avstanden) dersom du har en lavtemperert hund som fort blir «tung» i kroppen?? Jo nettopp gjennom å påse at du har den der du ønsker, i rett sinnsstemning, før du starter! Få blodpumpa igang!! En super måte å gjøre dette på… ja du gjettet rett: gjennom å sende den noen ganger rundt stolen og leke/herje litt før du setter igang. Husk at belønningene også må være aktive i denne sammenheng.

Fart inn til fører/ lade innkallings ordet med eksplosivitet

Vi ønsker alle en eksplosiv innkalling, både med og uten elitemomentene.  Vi vil at det skal se ut som om hunden virkelig «tar i»!  Det å løpe rundt en stol er her genial i så måte et du hverken behøver hjelpav noen andre eller det å blande inn noe dekk moment. Lær hunden å runde stolen for så å belønne/skape en forventning til belønning på vei inn- eller inne hos deg! I begynnelsen kan du gjøre litt ut av det hele: spring motsatt vei, hoi og lag lyd for at hunden virkelig skal syntes dette er topp. Rimelig snart er det derimot viktig at den lærer at det er like artig dersom du bare står rett opp og ned- i stevneposisjon. Husk å variere hvor på strekken belønningen kommer!

Dette er dessuten en fin ferdighet/situasjon å etterhvert begynne å blande inn det å sette fart på kriteriet- da de fleste hunder etterhvert opparbeider en så stor verdi for det å løpe rundt stolen at de «tåler» å feiles på en erta-berta måte. Løper ikke hunden din fort nok på vei TILBAKE, etter å ha rundet stolen, (hvor fort den løper ut spiller egentlig ingen rolle) tar du beina på nakken og løper motsatt vei mens du erter hunden med leken den akkurat gikk glipp av! Den får løpe deg ikapp, men får ikke leken denne gang. Det var rett og slett ikke bra nok. Send så på nytt og se om du får mer intensitet. Gjør du ikke det må du  enten øke din egen avstanden til stolen/gjenstanden (send hunden og påse deretter å øke avstanden rask mens hunden fremdeles har ryggen til deg)   eller belønne tidligere- når du ser hunden tar i på vei rundt stolen.

Når dere kommer litt lenger- og vanligvis har stor fart rundt stolen/på vei inn til deg, kan du også legge på innkallingsordet ditt for å virkelig «lade dette» med intensitet. Gi signalet «plass» eller liknende idet hunden har rundet stolen og er på vei inn. Ofte kan man se en aktivitetsforhøyning idet man gir signalet- noe som er genialt å få belønnet! Ønsker du litt mer «trøkk» i hunden fra liggende (i eliten skjer innkallingen fra liggende) kan du slenge på et dekk-moment idet den har rundet stolen og deretter gi signal «plass» mens den fremdeles er heltent og «på tærne».

Momentene i eliteinnkallingen

Jeg tipper dette er den vanligste årsaken til at folk lærer inn det å runde en stol! Når du har shapet frem momentet stå/dekk, fått dette til å fungere på avstand samt i noe bevegelse er stolen en super måte å få det hele litt mer i system på. Du får hunden unna deg- i bevegelse mot deg og kan lett legge opp vanskelighetsgraden ift hvor fort hunden løper idet du gir signal. Jo fortere hunden springer- jo vanskeligere er det å utføre de kontante- eksplosive momentene vi ønsker. I begynnelsen vil det derfor lønne seg å gi signalet om stå/dekk rett etter eller idet hunden runder gjenstand da farten som oftest er som lavest her. Lar du den løpe videre vil farten bli høyere og høyere på vei inn mot deg, inntil den sakker ned for å foreta et innsitt.  Jo flinkere hunden blir til å utføre momentene i fart jo lenger kan du altså la den løpe! Husk å variere hvorvidt du gir signaler på vei inn til deg eller bare lar den springe på for å belønne farten inn. Vi vil ikke ha hunder som begynner å forvente for mange stå/dekk momenter og dermed sakker ned farten på egenhånd!!

Løpe i fart med noe i munnen

Ikke alle hunder syntes det er like ukomplisert å virkelig LØPE mens de holder noe i munnen! Enkelte ganger ønsker vi også å feks trene på det å «løpe med neseprøvepinnen» uten å blande inn søket. For å trene dette for seg, uten opptak eller søk, kan du sette sammen det å løpe rundt stolen- samtidig som hunden holder noe i munnen! Begynn på kort avstand- gi hunden apporten/gjenstanden/neseprøvepinnen og  la den runde stolen. På vei inn belønner du fart og engasjement! Forkunnskaper til dette er selvfølgelig det at hunden kan gripe rundt/ holde noe som blir presentert samt holde dette helt til den hører belønningsordet/lyden, for  så  å slippe

Trene innkomsterpå litt avstand- både rette innsitt og dybde.

Det å trene innkomster bare på LITT avstand er noe jeg har syntes vært  vanskelig. Det begynte med at jeg hev godbiter vekk fra megselv, lot hunden ta disse, for deretter å la den søke seg inn i utgangsstilling for å få belønning også der. For å være helt ærlig syntes jeg det ble MASSER av godbiter for egentlig «ingen ting». Hunden fikk godbiter så og si gratis  i tillegg til at jeg ikke likte tanken på å kaste en godbit avgårde når innsittet var for dårlig til å belønnes.

Når jeg nå har benyttet stolen har jeg eliminert de to aspektene jeg tidligere ikke har likt, men fremdeles fått trent både dybden på innsittene og hvor rette de er for seg! I tillegg til dette er det lett å variere den avstanden hunden må løpe – samt farten den kommer i for å gjøre innsittet, noe som er med på å gjøre innsittet lettere eller vanskeligere for hunden!

Grunnferdighet til fremadsendinger ut til kjegler

Det finnes sikkert tusen forskjellige måter å lære hunden fremadsendinger på, det at den løper ut til en kjegle for deretter å bli sendt videre til enten en rute eller apport. En av de metodene jeg har sett og liker er det å lære hunden å runde en kjegle på signal. På denne måten bygger hunden en forventning til kjeglene, men ikke nødvendigvis til å stoppe opp ved disse. Det at hunden selv stopper får man nemlig poengtrekk for i konkurranse, det skal se ut som om hunden hele tiden er i bevegelse til den får signal om å stoppe opp. Hunden skal utføre på signal, ikke på egenhånd!Det er i tillegg lettere å stoppe hunden innenfor den radius som er satt (ca. 2meter) dersom den vei rundt noe, og dermed allerede har sakket farten noe, kontra springer alt den har rett framover og forbi kjeglen. Her kommer det å løpe rundt stolen som en fin forkunnskap, har den lært dette er det easy-peasy å generalisere dette over på kjegle!

Lære hunden å foreta et neseprøvesøk også i en mer oppildnet/giret sinnstilstand

Når vi først lærer hundene søket på neseprøven er vi supernøye med å ha den i rett sinnsstemning! For å få et rolig, nøye og avbalansert finsøk påser vi at hunden er forholdsvis rolig og avbalansert, vi lar den foreta søket på nært hold for at de ikke skal «kave seg opp» på veien bort og vi belønner som oftest med rolige belønninger.Når hunden derimot har etablert et godt finsøk må den også kunne foreta søket i en litt mer oppildnet tilstand. Noen hunder er slik at de går seg opp når de befinner seg  innenfor stevnebåndene, belønningen uteblir over en lengre periode og de har gått ex-antall øvelser allerede.  Det ER vanskeligere for ALLE hunder å foreta et rolig søk når de befinner seg i en mer giret tilstand, men for de hundene som går seg opp på konkurranse er det spesielt viktig å lære de å foreta et søk også i stor fart/ giret sinnstilstand. Det å bruke en stol til å sende de ut på søk er i så måte et fint verktøy da du lett kan styre hvilken avstand du vil ha samt hvor giret du vil ha hunden. Er det vanskelig nok å bare sende den rundt stolen i et søk eller skal du gire den opp ytterligere gjennom litt heftig lek før du sender rundt stolen og rett i søket??

Apport dirigering- selve dirigeringen

Se på Fanny Gott sin video nedenfor….. Bare fantasten setter grenser for hva man kan bruke det å «runde noe» til!

Og så en Video av Amokk-jentene. Denne viser flere av tipsene ovenfor

3 tanker om “Løpe rundt stol/gjenstand

    • Tusen takk! Ikke bare for denne kommentaren, men du er så flink til å skrive kommentarer generelt! Du fortjener en medalje!! 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s